Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015
Επιλογές

Μένουμε Πανόραμα,    αλλάζουμε το Πανόραμα!

Μένουμε Πυλαία,        αλλάζουμε την Πυλαία!

Μένουμε Χορτιάτη,      αλλάζουμε το Χορτιάτη!

Μένουμε Ασβεστοχώρι,        αλλάζουμε το Ασβεστοχώρι!

Μένουμε Εξοχή,          αλλάζουμε την Εξοχή!

Μένουμε Φίλυρο,          αλλάζουμε το Φίλυρο!

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για την εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη-εργολάβο στην Δ.Ε. του Χορτιάτη (28/02/2013)

28-2-2013

 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη που έγινε την 27-2-2013 η Διοικούσα παράταξη με επικεφαλή τον Δήμαρχο κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη έφερε πρόταση που αποτέλεσε και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ψήφους μόνο της Παράταξής του με την οποία εκχωρείται για χρονικό διάστημα 2 ετών η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη – εργολάβο στην Δημοτική Ενότητα του Χορτιάτη έναντι ποσού 1.000.000 ευρώ, με την δικαιολογία ότι ο Δήμος με το εργασιακό δυναμικό και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτει αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις υπηρεσίες.
Καταγγέλλουμε αυτή την απόφαση του Δημάρχου με την οποία ο Δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας περνάει στη διαχείριση ιδιωτών.
Η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων όπως αποδεικνύεται από την εφαρμογή της σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν έφερε μείωση του κόστους διαχείρισης αλλά έγινε πιο ακριβή (πράγμα που προκάλεσε αύξηση δημοτικών τελών), δεν έφερε καλύτερες υπηρεσίες, και επιπλέον υπήρξαν πολλά προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις στους ιδιώτες εργολάβους που αναλαμβάνουν την διαχείριση των απορριμμάτων (χαμηλοί μισθοί, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, αλλά και άρνηση εξόφλησης στους εργαζόμενους). Σε μερικούς δήμους μάλιστα (Λοντεβ, Γαλλία) αποφάσισαν να τερματίσουν το συμβόλαιο με τους ιδιώτες εργολάβους, εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων.
Είναι μία απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία με της επιλογές της κυβέρνησης και των επιλογών της τρόϊκας. να ξεπουληθούν σε ιδιώτες βασικές υπηρεσίες των δήμων., κάνοντας την αρχή από τον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.  Δυστυχώς η διοίκηση του Δήμου μας αποδέχεται στην πράξη αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης και λειτουργεί σε πλήρη ταύτιση με αυτές. Είναι μια επιλογή που σκοπό έχει να παραχωρήσει σταδιακά σε ιδιώτες κάθε διαχείριση των Δημόσιων αγαθών και η αρχή γίνεται από την καθαριότητα. Ταυτόχρονα υποσκάπτει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στο Δήμο μας μιας και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία της “διαθεσιμότητας” σε όλους τους τομείς της λειτουργίας των Δήμων.
Η δική μας πρόταση είναι:
1. να αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου που έχει μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες.
2. να δώσει προτεραιότητα στην ανακύκλωση – κομποστοποίηση με σκοπό να μειωθεί ο όγκος των αστικών στερεών αποβλήτων.
3. να αξιοποιήσει την λειτουργία του ΣΜΑ (σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων) που λειτουργεί σε χώρο του Δήμου μας με σκοπό την αύξηση των δρομολογίων και την καλύτερη αποκομιδή με τα ίδια  διαθέσιμα μέσα.
4.  να γίνεται σωστή συντήρηση των οχημάτων που διαθέτει, ώστε να είναι διαθέσιμα όλα τα οχήματα καθημερινά.
Καλούμε τον Δήμαρχο να αναθεωρήσει την απόφαση του και να υπερασπιστεί τον Δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας.
Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου να αγωνισθούν για τα δικαιώματά τους.
 
 
 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
 
επιστροφή